Studenter kan frestas av att ta snabblån

Snabblån och smslån har blivit ökända genom TV-programmet Lyxfällan där man får följa personer, par eller familjer som har kört sin privatekonomi i botten. Ofta har personerna flera småkrediter och det är inte ovanligt att smslån är en del av dem.

Både smslån och snabblån blir snabbt en korrelation till dålig ekonomi och det går att förklara på flera sätt som att de är lätta att ta och kräver sällan samma omständliga process som ett privatlån.

Personer som samlat på sig många småkrediter i form av smslån, avbetalning på köp och liknade upplägg löper en betydligt större risk att hamna i problem då antalet ofta blir en indikation på att man har dålig ekonomi.

Studenter som pluggar har normalt sätt ingen inkomst mer än CSN. Det finns faktiskt långivare som kan tänka sig att låna ut pengar med snabblån till studenter.

Däremot är det inte ovanligt att studenter har något form av extrajobb sidan om studierna så att säga. Ett bra sätt att under studietiden få en bättre ekonomi och detta ökar även möjligheten att få ta ett snabblån.

I början av studietiden eller inför sin första terminstart kan det även vara så att man har en hög taxerad inkomst och på så sätt kan låna pengar med både smslån och snabblån.

Om man som student står inför stora utgifter med boenden och andra utgifter i samband med skolstarten så kan man festas av att ta en snabblån.

Tittar man på de snabblån som erbjuds idag finns det t.ex. räntefria snabblån för både mindre belopp som 3000 kr men även större belopp som 12 000 kr. Det finns alltså stora möjligheter att under kort tid låna pengar utan att det tillkommer några avgifter eller ränta.

Sen kan man ju argumentera att ett lån på 12 000 kr i 30 dagar för en student förmodligen inte kommer leda till att lånet betalas av om ingen större insättning sker på kontot under denna tid, som t.ex. en överföring från annan bank, försäljning av bil eller liknande.