Akademiker i Lund mer benägna att skriva egen bok

Lund är känt för att vara en av Sveriges största studentstäder tillsammans med Uppsala och här tar hundratals akademiker examen varje år. Det är människor som med hög utbildning beger sig ut i arbetslivet för att skaffa sig erfarenheter och bli experter inom deras nisch.

Det är kanske inte så konstigt att akademiker från t.ex. Lunds Universitet är mer benägna att senare i livet skriva en bok om återge en bild från arbetslivet som hjälper andra. Att skriva rena romaner baserat på fantasi är kanske inget som en högutbildad varken är mer eller mindre benägna till att göra, men att just ge en insyn och expertis inom ett yrke är mycket vanligare.

Om du som akademiker vill skriva en egen bok som andra kan få nytta av så är det idag inte speciellt svårt att få den tryckt och publicerad. Det svåra kommer hamna på att skriva själva boken men om du har expertis som andra vill läsa handlar det mest om att få ett bra upplägg och låta fingrarna glöda.

När det väl kommer till tryck och framtagande av boken så finns det flera tjänster och bolag att använda sig av. Ett populärt alternativ är att låta förlaget trycka upp ett hundratal böcker, registrera din bok för ISBN-nummer och sedan påbörja försäljning hos e-butiker online. En nackdel med denna metod är att du måste stå för produktionskostnaden av boken och gör att du kanske måste gå in med 20 tusen kronor. Ett annat alternativ är print on demand.

Print on demand fungerar på så sätt att boken trycks först när beställning av boken kommer in. Detta gör det lättare för författare att få ut sin bok till mindre målgrupper där boken inte säljer i lika stor utsträckning. Med print on demand betalar du alltså först när boken trycks och eftersom den trycks först när den beställs innebär det att du som författare inte behöver ligga ute med pengar.